Babeczki z kremem budyniowym

Babeczki z kremem budyniowym

Babeczki z kremem budyniowym to przepyszny dodatek do kawy. Są półkruche z kremem budyniowym w środku.

Od zawsze lubiłam takie babeczki. Gdy byłam mała i chora to moja Mama często przynosiła mi coś wyjątkowego z zakupów. Miało mi to umilić czas choroby. Czasem był to sok z marchewki, czasem coś słodkiego z cukierni. Bardzo się cieszyłam, gdy była to właśnie taka jak teraz zrobiłam. Dlatego właśnie Babeczki z budyniem szczególnie pozytywnie i wyjątkowo kojarzą mi się z Moją Mamą. Ten przepis na pewno wielokrotnie jeszcze wykonam. Może nawet na dzień Mamy. Składniki:

Półkruche ciasto: (na moich foremkach wyszło 9 babeczek)

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • szczypta soli
  • duża szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka śmietany 12% albo 18%
  • 1 jajko

Krem budyniowy do babeczek:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 400 ml mleka 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania
  • kwiaty do dekoracji ( u mnie bez )

Budyń zagotujcie w 400 ml mleka. Koniecznie jest, abyście użyli mniejszej ilości płynu, niż na opakowaniu, ponieważ dzięki temu budyń będzie gęstszy. Tak przygotowany budyń pozostawicie do ostygnięcia. Gdy masło razem z budyniem osiągnie tę samą temperaturę to utrzyjcie je razem na puszysty, gładki krem.

Ze składników na ciasto zagniećcie jednolite ciasto i odłóżcie do lodówki na 1 godzinę. Następnie podzielcie na 4 części i wałkujcie każdą na 3-4 milimetry. Przygotujcie kubki lub inne koła do wycinania waszych babeczek. Pierwsze narzędzie musi być większe od foremek a drugie takie samo. Tej pierwszej użyjemy na wykrawania wierzchu babeczki a drugiej do spodu. Wytnijcie taką samą ilość dużych co małych kół. Następnie wysmarowane tylko masłem foremki wyłóżcie większymi kołami. Nałóżcie do nich po dużej łyżce kremu. Następnie przykryjcie mniejszym kołem i zlepcie brzegi. Tak przygotowane babeczki pieczcie w 180 stopniach przez 15-18 minut do złotego koloru.

Babeczki z budyniem

Inne babeczki:

Babeczki cytrynowe z kremem sernikowym
Tartaletki z borówkami i mascarpone
Muffiny marchewkowe z kremem z białej czekolady


Z okazji wzięcia udziału w konkursie wszyscy czytelnicy dostają rabat 10% na zakupy w e-sklepie  www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.