Babeczki z lasu

Babeczki z lasu

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Z okazji dnia zakochanych postanowiłam trochę umilić ten dzień i zrobiłam babeczki z owocami lasu. Wyszły delikatne, puszyste i lekko kwaskowe przez owoce. Przepis, który Wam dziś przekazuje jest prosty i szybki w wykonaniu. Ciasto na babeczki jest bardzo uniwersalne i nadaje się do praktycznie każdego dodatku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • paczka rozpuszczonego masła
  • Owoce wg uznania

Suche składniki, mleko i jajko zmiksujcie. W rondelku rozpuście masło. Koniecznie uważajcie, aby masła nie gotować tylko rozpuścić je na małym ogniu. Do miski z masą dodajcie letnie masło. Koniecznie nie może być gorące, aby białko się nie ścięło. Ciasto wymieszajcie z owocami (ilość wg uznania, lubię mocno owocowe, więc dodaje sporo owoców przez co wychodzi mi więcej babeczek). Wlejcie do foremek. Użyłam dużych papilotek, które włożyłam do foremek, aby ciasto nie wypłynęło z papilotek. Babeczki pieczcie w 200 stopniach przez 25 minut, jeśli używacie małych foremek do babeczek lub przez 45 min, jeśli używacie dużych foremek do muffinek. U mnie wyszło 8 sztuk wspaniałych, delikatnych babeczek.

Podobne ciasta z owocami:

  

Share on FacebookTweet about this on Twitter

2 thoughts on “Babeczki z lasu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.