Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Święta wielkanocne przede wszystkim kojarzą mi się z jajkami i pysznymi wypiekami. BABKA to ciasto, które zawsze jest u mnie na świątecznym stole. Do tej pory zawsze robiłam wdług przepisu na świąteczną babkę piaskową, jednakże tym razem spróbowałam zrobić cytrynową.

Babka cytrynowa wyszła delikatna, niesłodkia i mocno cytrynowa. Myślę, że idealnie komponuje się w moje święta. Goście będą zachwyceni. Koniecznie musicie spróbować tę prostą babkę. Składniki:

  • miękka margaryna
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier puder do posypania

Miękką margarynę utrzyjcie z cukrem. Dodajcie jajka i zmiksujcie. Następnie dodajcie mąkę, proszek do pieczenienia, sok z cytryny. Mieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczcie w 180 stopniach przez 50 minut.

Inne przepisy na święta

  

 


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017 Ten wpis bierze udział w akcji kulinarnej.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

3 thoughts on “Babka cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline