Babka piaskowa z makiem

Babka piaskowa z makiem

W tym tygodniu rozpoczęłam smakowe testy przed wigilią. Zrobiłam pyszną babkę z makiem. Wyszła pysznie świąteczna, czyli puszysta, makowa i tak dobra że prawie nie zrobiłam jej zdjęcia bo tak szybko znikała.

Do tej pory nie robiłam przed świątecznych testów nowych przepisów ale gorąco Wam je polecam, bo dzięki temu wiem czy i jak zmodyfikować proporcje. Z reguły zawsze dodaje o połowę mniej cukru oraz modyfikuje dodatki. Jeszcze chyba nigdy nie zrobiłam potrawy idealnie wg. przepisu. Święta kojarzą mi się z Babką, taką mokrą i puszystą. Właśnie taką jak ta. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • niecała kostka, czyli 200 gram miękkiej margaryny
  • 1 szklanka maku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzyjcie z cukrem. Dodajcie jajka i wymieszajcie. Do masy wrzućcie mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajcie mleko i mak. Wymieszane składniki wlejcie do formy. Pieczcie w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka.

Inne przepisy świąteczne:

  

Dodatkowo mam dla Was poradę #Beko dotycząca krojenia ciasta  🙂

 

Przepis bierze udział w konkursie #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

One thought on “Babka piaskowa z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.