Bezglutenowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Do jego przygotowania użyłam mąki ryżowej, dzięki czemu jest bezpieczne dla osób nietolerujących glutenu.

Ciasto jest puszyste, pięknie pachnie i smakuje zarówno osobom nietolerującym glutenu jak i tym, którym nie sprawia kłopotu. Zamiast maki ryżowej możecie użyć innej bezglutenowej mąki, jednakże pamiętajcie o dodaniu mąki ziemniaczanej. Zapobiega ona nadmiernemu kruszeniu się ciasta po upieczeniu. Jeśli zależy Wam, aby ciasto było również bezpieczne dla diabetyków zamiast cukru użyjcie ksylolitu. Do mojego ciasta dodałam brzoskwiń i jabłka jednakże gruszki też będą pyszne. Nadadzą dodatkowej słodkości.  Składniki:

  • 300 gram mąki ryżowej (2 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru lub 3/4 szklanki ksylolitu
  • 300 gramjogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 brzoskwinia
  • 1/2 jabłka

Mąkę ryżową zmieszajcie z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajcie jogurt naturalny, olej i jajka. Połączcie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Małą blaszkę do ciasta wysmarujcie masłem i wysypcie mąka ziemniaczaną. Ciasto wylejcie i równomiernie je rozprowadźcie po całej powierzchni. Brzoskwinie pokrójcie w półksiężyce na 12 części, a jabłko w gruba kostkę.  Ułóżcie je na cieście. Ciasto pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut do złotego koloru i suchego patyczka.

 

 

Inne propozycje bez glutenu:

      

4 thoughts on “Bezglutenowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.