Bezglutenowe, warzywne muffiny

Bezglutenowe, warzywne muffiny

Bezglutenowe, warzywne muffiny są lekkie, sycące i co ważne dla niektórych osób bezglutenowe.

Warzywne muffiny stały się hitem ostatniej imprezy. Jako przekąska sprawdziły się fantastycznie. Z uwagi na wielkość były idealną zakąską do rozmów. Dodatki, których użyłam podczas przygotowania muffinów, czyli papryka, czarna fasola oraz pomidory koktajlowe może zamienić na inne, które będziecie mieć w lodówce. Wykładanie tych muffinów idealnie sprawdzi się przy tzw. sprzątaniu lodówki z resztek oraz, gdy zaskoczą Was niespodziewanie Goście. Muffiny przygotowuje się piecze szybko, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta NATUR
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka

Dodatki:

  • Papryka
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 1/2 kostki żółtego sera
  • 1/2 puszki czarnej fasoli

Składniki na ciasto wyróbcie na jednolitą masę. Paprykę pokrójcie w kostkę. Dodajcie wraz z fasolą do ciasta. Żółty ser zetrzyjcie na dużych oczkach i również dodajcie do ciasta. Do przygotowanych papilotki lub silikonowych foremek wylejcie po 2 łyżki ciasta. Następnie przekrójcie pomidory na połówki. Dodajcie po jednej do każdego muffina. Pamiętajcie, aby skórkę kierować ku dołowi. Pieczcie w 180 stopniach przez około 25 minut.

Inne pomysły bez glutenu:

Sernik królewski
FIT Rafaello
Jogustowe ciasto z brzoskwiniami


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.