Bezglutenowy sernik królewski z bezą

Bezglutenowy sernik królewski z bezą

Sernik królewski z bezą wyglada i smakuje pysznie. Jest lekko kwaskowy, dzięki konfiturze oraz słodki i chrupiący przez bezę.

Sernik jest bardzo popularny na polskich stołach. Ile rodzin, tyle znajdziecie przepisów, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ten przepis powstał z klku już sprawdzonych. Najważniejsze przy komponowaniu tego sernika było dla mnie, aby użyć składników bezgultenowych. Bardzo lubię, gdy to co piekę i gotuję jest bezpieczne dla gości, bliskich i tych, którzy jedzą to co przygotuję. Do tego królewskiego sernika upiekłam spód z mąki ryżowej oraz ziemniaczanej, dzięki czemu uzyskałam lepszy efekt smakowy, niż z ciasteczkami. Konfiturę, której użyłam przygotowałam sama latem, z dostępnych wtedy owoców. Jeśli mi jej zabraknie na pewno przygotuję ją z owoców mrożonych, dzięki czemu konfitura będzie zawierała mniej cukru oraz zostanie przygotowana bez chemicznych polepszaczy konsystencji, smaku i koloru. Sernik z tak przygotowaną konfiturą, będzie smakował zupełni inaczej, niż z tą kupioną w sklepie. Składniki na sernik:

Spód sernika:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gram zimnego masla

Masa serowa

  • 500 gram sera na sernik bezglutenowego
  • 1 budyń waniliowy bezglutenowy
  • 2 żółtka
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru

Beza:

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • Konfitura z owoców leśnych

Ze składników na spód zagniećcie ciasto. Wyłóżcie nim wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczcie w 180 stopniach przez 10-15 minut. Następnie zmieszajcie skladniki na masę serową. Wyłóżcie na ciepły, upieczony spód. Pieczcie w 180 stopniach przez 45 minut. W miedzy czasie przygotujcie bezę. Białka ubijcie na sztywną pianę. Następnie dodajcie cukier w dwóch porcjach dalej ubijając do uzyskania jednolitej, gładkiej i błyszczącej konsystencji. Na upieczony sernik wyłóżcie cienką warstwę dżemu, a następnie wyłóżcie białka. Zmniejszycie temperaturę do 145 stopni i pieczcie sernik jeszcze 2 godziny. Piekarnik ustawcie BEZ TERMOOBIEGU, na grzanie górnej grzałki. Aby uzyskać piękny brązowy kolor włącznie termoobieg na kilka minut. Koniecznie cały czas kontrolujcie kolor bezy. Podczas używania termoobiegu może bardzo szybko się przypalić. Gdy beza będzie w miarę sucha odstawcie sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.

Inne ciasta:

Tort Czekoladowy
Sernik z borówkami
Leśny Mech

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.