Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Share on FacebookTweet about this on Twitter

To moje pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. Wyszło delikatne, podobne do biszkopta i mocno nasycone truskawkami.

Ciasta z truskawkami możecie spotkać w wielu odsłonach moim nowym odkryciem jest to, które zróbiłam wczoraj. Aktualnie staje się moim ulubionym. Jest szybkie, proste, nadaje się idealnie na podwieczorek. Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 14 łyżeczek oleju
  • Cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • pól kilo truskawek
  • Szczypta soli

Jajka ubijcie z cukrem, i dodajcie resztę składników. Truskawki obierzcie, umujcie i pokrócie na ćwiartki. Na blachę o wymiarach 24cm x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wklejcie 4/5 masy. Następnie wysypcie truskawki, a na wierzch wylejcie pozostałe ciasto. Truskawki nie muszą być idealnie przykryte. Pieczcie w 180 stopniach przez 40 minut. Sprawdzajcie patyczkiem lub wykałaczką czy jest upieczone, jednakże nie wcześniej, niż po 30 minutach.

Inne ciasta

    

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.