Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

To moje pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku. Wyszło delikatne, podobne do biszkopta i mocno nasycone truskawkami.

Ciasta z truskawkami możecie spotkać w wielu odsłonach moim nowym odkryciem jest to, które zróbiłam wczoraj. Aktualnie staje się moim ulubionym. Jest szybkie, proste, nadaje się idealnie na podwieczorek. Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 14 łyżeczek oleju
  • Cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • pól kilo truskawek
  • Szczypta soli

Jajka ubijcie z cukrem, i dodajcie resztę składników. Truskawki obierzcie, umujcie i pokrócie na ćwiartki. Na blachę o wymiarach 24cm x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wklejcie 4/5 masy. Następnie wysypcie truskawki, a na wierzch wylejcie pozostałe ciasto. Truskawki nie muszą być idealnie przykryte. Pieczcie w 180 stopniach przez 40 minut. Sprawdzajcie patyczkiem lub wykałaczką czy jest upieczone, jednakże nie wcześniej, niż po 30 minutach.

Inne ciasta

    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.