Boloński makaron

Boloński makaron

Boloński makaron to danie, które często jemy u mnie w domu. Jest szybkie, ciepłe, sycące i pełno w nim makaronu, który uwielbiam.

Makaron jest dobry na każdą okazję. Możecie podać go podczas oficjalnego obiadu wraz z rosołem jak i  w zapiekance (tutaj przepis). Dowolność ostatniego dania powoduje, że świetnie sprawdzi się jako tzw. „danie, które czyści lodówkę”. Na pewno czasami u was zabłądzi kilka warzyw, z którymi nie wiadomo co zrobić. Z ratunkiem przychodzi makaron, który staram się zawsze mieć w domu. Wystarczy połączyć wspaniałe warzywa i fantastyczne rurki, farfalle, spaghetti, bądź inne kokardki, aby otrzymać wspaniale danie. Bolońskie rurki otrzymacie z pomidorów, których nikt nie chciał zjeść, makaronu i mięsa mielonego. To jest prosty przepis, który spodoba się wielu z Was. Skłądniki:

Sos:

  • 1/2 ząbku czosnku
  • słoiczek bazy pomidorowej własnej roboty (tutaj przepis przepis)/ passaty pomidorowej/1/2 kilo pomidorów
  • 3 łyżki tartej marchewki
  • 1/3 cebuli
  • sól i pieprz
  • 1/4 pęczka Brazylii
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Farsz mięsny:

  • 250 gram mięsa mielonego z indyka/kurczaka/wieprzowego-wołowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy

Do podania:

  • listek bazylii
  • odrobina startego permazanu

Jeśli używacie pomidorów obierzcie je ze skórki i pokrójcie w kostkę. W garnuszku na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę celulę i posiekany czosnek. Gdy warzywa będą zeszklone dodajcie pomidory i startą na tarce marchewce. Bazylię drobno posiekajcie i wraz z solą i pieprzem dodajcie do sosu. Gotujcie, aż pomidory rozgotują się tworząc sos. Na patelni z oliwą podsmażcie mięso z przyprawami. Po usmażeniu dodajcie do sosu. Makaron ugotujcie zgodnie z opakowaniem. Na talerzu połączcie większą część makaronu i mniejszą mięsa. W proporcji 2:1 (makaron:farsz mięsny). Przed podaniem posypcie startym parmezanem oraz udekorujcie jednym listkiem Brazylii.

 

 

Inne propozycje obiadu:

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.