Borówki

Borówki

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Kolejnym sezonowym owocem staną się za chwile borówki. Wielkością są większe, niż jagody. Wyglądają podobnie, jednakże smak ich jest zupełnie różny.

Borówki zawierają kwas foliowy i egalowy, które zapobiegają nowotworom. Borówki pomagają leczyć choroby oczu, zaćmę, zwyrodnienie plamki żółtej oraz poprawiają widzenie w nocy. Niestety jedzenie borówki zaleca się na surowo, ponieważ po obróbce termicznej tracą swoje właściwości odżywczo-lecznicze.

Borówki możecie zjeść na surowo, dodając je do deserów lub w formie sałatki owocowej. Jeśli dodacie je do ciast na pewno wzbogacą ich smak, jednakże nie będą one miały już takich właściwości co nie przetworzone.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.