
Brzoskwinie
Brzoskwinie to owoc, który warto jeść świeże w sezonie, a suszone zimą. W 100 gramach zawierają tylko 39 kcal. Dzięki temu polecane są dla osób, które znają o dostarczane do organizmu posiłki.
Brzoskwinia jako pierwsza (4000 lat temu) była znana w Chinach, jednakże z czasem dotarła rownież do Europy. Owoc ten stał się popularny z uwagi na prostą jego uprawę oraz wartości odżywcze.
Brzoskwinie są złożone z 90% wody, dzięki czemu działają moczopędnie oraz oczyszczają organizm z toksyn. Już zjedzenie jednej dziennie jest niezwykle pozytywne dla organizmu. W 100 gramach brzoskwiń możecie znaleźć 0,91 gram białka, 9,54 gram węglowodanów (w tym cukry proste: 8,39 g), 1,5 gram błonnika oraz 6,6 mg witaminy C.
Brzoskwinie możecie dodawać do owsianek (tutaj przepis), ciast (tutaj przepis) , placków (tutaj przepis) i koktajli.
- National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, hasło: Peaches, yellow, rawhttps://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?home=true (stan na dzień: 05.11.2018)