Ciasto budyniowe z musem truskawkowym

Ciasto budyniowe z musem truskawkowym

Imieninowe ciasto budyniowe z musem truskawkowym poprostu rozpływa się w ustach. Połączenie delikatnego kremu budyniowego oraz słodkich truskawek sprawia, że chce się jeść i jeść to ciasto.

Ciasto jest delikatne i orzeżwiające przez mus galaretkowy. Krem budyniowy przygotowałam ze słodzikiem, dzięki temu na cukier jesteśmy skazani tylko w musie. Staram się ograniczyć jak tylko mogę cukier, dzięki czemu moje wypieki są mniej groźne dla diabetyków oraz baredziej dietetyczne. Ciasto przygotowałam również z produktów bezlaktozy. Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję laktozy, ale z pomocą przychodzą coraz popularniejsze w sklapach produkty bezlaktozy. Nie są dużo droższe od krowich.  Składniki:

Krem:

Mus:

  • 500 gram truskawek
  • duzy banan
  • 2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:

  • paczka herbatników

Krem:

2 szklanki mleka zagotujcie ze słodziwem. Do 1/2 szklanki zimnego mlaka dodajcie mąki i żółtka. Do wrzącego mlaka dodajcie przygotowaną masę. Gotujcie do otrzymania jednolitej konystencji. Ostudzcie. Do zimnego budyniu dodajcie masło zmiksujcie na jednolity, gładki krem.

Mus: truskawki zblendujcie z bananem. Zagotujcie i dodajcie proszek galaretek. Energicznie mieszajcie po zdjęciu z ognia, aby rpszek dobrze się rozpuścił. Odstawcie do wystygnięcia.

Formę wyłóżcie herbatnikami. Wylejcie mase budyniowa i mus truskawkowy. Schłódzcie w lodówce najlepiej przez całą noc. Podawajcie z dekoracją z mięty lub truskawkami.

 

Inne ciasta bez pieczenia:

   



Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.