Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Czekoladowe ciasta niestety znikają u mnie z prędkością światła. Dlatego w weekend upiekłam czekoladowe ciasto z malinami. Jest proste w wykonaniu i uniwersalne na tyle. że możecie maliny zastąpić dowolnymi owocami. Jeśli zdecydujecie się na mrożone owoce pamiętajcie, że wtedy czas pieczenia zwiększa się. Spokojnie możecie wtedy dodać 10 minut pieczenia.

Uwielbiam proste i uniwersalne przepisy. Ten jest jednym z nich. Ciasto czekoladowe z malinami możecie zrobić z wiśniami, a wierzch polać polewa czekoladową. Możecie jedynie wzorować się na tym przepisie i dowolnie eksperymentować. Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • kostka margaryny lub masła
  • 3/4 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce

Masło, cukier i mleko zagotujcie w rondelku do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawcie do całkowitego przestudzenia. Pod żadnym pozorem nie dodawajcie nawet letniej masy, chyba że koniecznie chcecie uzyskać ciasto z zakalcem. Do ostudzonej masy dodajcie żółtka oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Z pozostałych białek ubijcie sztywną pianę. Delikatnie połączcie masy. Wyłóżcie na wysmarowaną blachę i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie ułóżcie owoce na wierzchu ciasta. Dodatkowo możecie je delikatnie wepchnąć, aby były głębiej niż na powierzchni. Pieczcie w 180 stopniach przez około 60 min lub więcej, jeśli patyczek nie będzie suchy.

 

Inne ciasta z owocami:

   

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline