Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest lekkie, puszyste i bardzo szybko znika ze stołu.

Pierwszy raz udało mi się zrobić ciasto drożdżowe. Piekłam je już wiele razy ale zawsze wychodził mi zakalec. Myślałam już, że nie umiem zrobić tak prostego ciasta, jednakże kto nie próbuje ten nie zyskuje, więc po raz 4 spróbowałam. Jak dobrze, że się nie poddałam! Ciasto wyszło tak dobre, że cała brytfanka zniknęła w mgnieniu oka. Na pewno przepis będę często robić i przekaże go komu się da. Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 500 gram truskawek

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru

Mleko podgrzejcie do około 30 stopni, aby było letnie. Połączcie je z łyżeczka maki oraz cukru. Dodajcie rozkruszone drożdże. Wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Tak uzyskany zaczyn odstawcie do urośnięcia, tak aby drożdże podwoiły lub potroiły swoja objętość. Jeśli drożdże nie urosna należy zaczyn zrobić jeszcze raz.

Jajka ubijcie razem z cukrem. Następnie rozpuście masło i odstawcie do ostudzenia. Do maki wlejcie masę jajeczna. Dodajcie zaczyn i po połaczeniu skladników dodajcie lekko ciepłe masło. Teraz przez 10 minut zagniatajcie ciasto. Gdy masa będzie jednolita i błyszczaca odstawcie ja do wyrośnięcia na około 1,5 godzin do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełóżcie do dwóch mniejszych foremek lub jednej dużej wysmarowanej tylko masłem. Ciasto dobrze ułóżcie w brytfance, ale nie wałkujcie. Truskawki lub inne owoce pokrójcie na połówki I ułóżcie na wierzchu. tak przygotowane ciasta przykryjcie kruszonka.

Ciasto drożdżowe pieczcie z termoobiegiem w 150 stopniach przez 40 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Inne klasyczne ciasta:

Sernik z mascarpone
Bezglutenowe ciasto z owocami
Tarta z mailinami
Szarlotka
Tartaletki z borówkami


Smaczne a nie tuczy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.