Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Polska zmienność pór roku pozwala na sezonować pewnych warzyw i owoców. Dzięki czemu możecie otrzymać wiele wspaniałych dań, na które możecie czekać cały rok, jak na ciasto dyniowe. Oczywiście praktycznie wszystko możemy kupić o dowolnej porze roku w formie marynowanej, mrożonej lub innej niż żywej. Niestety w takim wypadku znika wyczekiwanie na konkretną potrawę. Zawsze zadziwia mnie, że większa część społeczeństwa wyczekuje np. potraw związanych z Wielką Nocą podczas gdy białą kiełbasę jak i żurek można kupić lub zrobić przez cały rok.

Jednym z sezonowo pojawiających się produktów jest dynia. Niestety większa ich część kończy jako dekoracja w sklepach, restauracjach czy w domach. W szybki sposób tracimy bardzo wartościowe warzywo. W 100g tego dyni, surowej jak i ugotowanej możecie znaleźć witaminy (A, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy) oraz składniki mineralne (cynk, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, wapń). Dynia posiada również pestki, które otrzymujemy w prezencie kupując całe, świeże warzywo. Dostarczą wam witaminę A, B1, B2, C oraz D. Warto, więc pozostawić pestki i przygotować je do spożycia.

Dynię możecie przygotować w formie zupy krem, dżemu, dodatku do zapiekanki, jako zamiennik zamiast ziemniaków, marynowanych oraz ciasta. Ostatnio przygotowałam z tego pięknego warzywa ciasto. Było miękkie, wilgotne, aromatyczne i wszystkim smakowało. Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni

  • 200g mąki pszennej

  • ¾ szklanki cukru

  • 1/3 szklanki oleju

  • 2 jajka

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cynamonu

  • pół szklanki orzechów

Jajka utrzyjcie z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawajcie olej. Dynię obierzcie i zetrzyjcie na grubych oczkach tarki. Dodajcie dynię, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i rozdrobnione orzechy. Przelejcie do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą formy. Pieczcie przez 45-50 minut w 170 stopniach.

ciasto-dynoiwe-03cciasto-dynoiwe-02c

 ciasto-dynoiwe-01c

Inne ciasta z warzyw:

 


Bibliografia:

  • Joanna Krocz, Właściwości pestek dyni, stan na dzień 10.10.2016, http://portal.abczdrowie.pl

  • Monika Majewska, Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni, stan na dzień 10.10.2016, http://www.poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.