Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Ciasto jougrtowe pierwszy raz zrobilam kilk lat temu. Niestety była to moja największa porażka, największy zakalec świata i najmniej smaczne ciasto. Bardzo lubię ciasto jogurtowe, więc postanowiłam po tylu latach zacząć jeszcze raz, jednakże z nowym przepisem.

Przepis na ciasto rekomenduje używanie jako miarki pustego kubeczka pozostałym po jogurcie. Wdaje się być to logiczne, ponieważ zawsze proporcje pozostną te same. Dzięki czemu moje ciasto wyszlo puszyste, delikatne, o dziwo BEZ ZAKALCA, dodałam mniej cukru więc nie jest zbyt słodkie. Składniki:

  • 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek cukru ( oryginalnie w przepisie znajdowały się 2, jednak uważam, że to za dużo)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Do pierwszej miski wlejcie jogurt. Kubeczek po jogurcie umyjcie i osuszcie. Do tej samej miski dodajcie jajka i olej. delikatnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej nico większej wsypcie mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliwy i dokładnie wymieszajcie. mokre składniki ostrożnie przełóżcie do miski z suchymi skladnikami i delikatnie mieszajcie do uzyskania jednolitej konsystecji. Blaszkę wysmarujcie masłem i wysypcie bułka tartą lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Pieczcie w 180 stopniach przez około 40-45 minut. Mój elektryczny piekarnik na pierwsze 30-35 minut nastawiam na grzanie góra+dół, a na resztę czasu pozostawiam tylko doł. Dzięki temu ciasto od początku wyrasta, a na koniec dopieka się tylko środek, dzieki temu mam pewność, że nie powstanie zakalec.

 

Inne ciasta:

     

 

One thought on “Ciasto jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline