Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj na mój talerz trafiło ciasto marchewkowe. Do jego zrobienia zainspirował mnie zbliżający się dzień marchewki.

Pamiętam, mój pierwszy raz z ciastem zrobionym z warzywa. Było to w gimnazjum podczas jednej ze szkolnych akademii. Przyniosła je moja koleżanka. Byłam niesamowicie zdziwiona jak można zrobić ciasto z warzywa! Jednakże ciasto było wilgotne i bardzo dobre, ale dopiero teraz zrobiłam je sama.

Ciasto marchewkowe jest idealne do kawy, na niezapowiedziane spotkanie oraz dla urozmaicenia wypieków. Gorąco Was zachęcam do zrobienia tego prostego ciasta. Na pewno szybko zniknie z Waszych talerzy.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 200 g startej marchewki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 gram posiekanych orzechów
  • 75 gram ananasa
  • 50 gram wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jajka ubijcie z cukrem, dodać olej. Startą marchewkę, pokrojonego ananasa, orzechy i wiórki wymieszajcie z masą. Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Pieczcie w 160 stopniach przez 40 minut.

Inne ciasta z warzyw:

Inne propozycje z marchewki:

 


  Ten wpis bierze udział w akcji “warzywa korzeniowe 2017”

4 thoughts on “Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline