
Ciasto marchewkowe
Dzisiaj na mój talerz trafiło ciasto marchewkowe. Do jego zrobienia zainspirował mnie zbliżający się dzień marchewki.
Pamiętam, mój pierwszy raz z ciastem zrobionym z warzywa. Było to w gimnazjum podczas jednej ze szkolnych akademii. Przyniosła je moja koleżanka. Byłam niesamowicie zdziwiona jak można zrobić ciasto z warzywa! Jednakże ciasto było wilgotne i bardzo dobre, ale dopiero teraz zrobiłam je sama.
Ciasto marchewkowe jest idealne do kawy, na niezapowiedziane spotkanie oraz dla urozmaicenia wypieków. Gorąco Was zachęcam do zrobienia tego prostego ciasta. Na pewno szybko zniknie z Waszych talerzy.
Składniki:
- 200 g mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 200 g startej marchewki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 gram posiekanych orzechów
- 75 gram ananasa
- 50 gram wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajka ubijcie z cukrem, dodać olej. Startą marchewkę, pokrojonego ananasa, orzechy i wiórki wymieszajcie z masą. Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Pieczcie w 160 stopniach przez 40 minut.
Inne ciasta z warzyw:
Inne propozycje z marchewki:
4 thoughts on “Ciasto marchewkowe”
Nawet nie wiedziałam, że jest dzień marchewki, ale na ciasto marchewkowe zawsze jest dobry moment 😉
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji warzywa korzeniowe!
Kasiu, ja usłyszałam o dniu marchewki w radio. Też byłam zdziwiona ale każda okazja jest dobra do zjedzenia czegoś pysznego.
Też lubię to ciasto, jest smaczne i wilgotne. Często dodaję też marchewkę do babeczek.
Zainspirowałaś mnie tymi babeczkami. Chyba zrobię na święta muffiny z marchewką i lukrem. Dziękuje.