Ciasto Rafaelo

Ciasto Rafaelo

Ciasto rafaelo poznałam już bardzo dawno temu, jednak dopiero teraz je zrobiłam. Kostka wyszła puchata, delikatna, kokosowa i można ją jeść bez końca. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Nie trzeba jej piec, wiec jest to idealnie rozwiązanie dla osób, które nieposiadają piekarnika.

Troche tak dziwnie się czuje gdy robię ciasto niepiekąc go. Nie pojawia się to dziwne uczucie oczekiwania na niechciany zakalec tylko łączymy składniki, wkładamy do lodówki i gotowe. Proste, prawda? W zasadzie jest to ciasto, które powinno wyjść każdemu.

Rafaelo zrobiłam na rodzinny obiad z okazji urodzin jednego z członków. Ciasto wygląda bardzo elegancko, więc na pewno nada się i na wasze uroczyste obiady. Do zrobienia bezpiecznej wersji tego ciasta wybierzcie herbatniki bezglutenowe, użyjcie słodziku syntetycznego lub stevi zamiast cukru, a produkty krowie zastąpcie bezlaktozowymi. Jeśli nie macie uczulenia na laktozę to możecie użyć mleka kokosowego. Wtedy rafaelo będzie jeszcze bardziej kokosowe. Składniki:

Budyń:

oraz:

2 szklanki mleka zagotujcie z cukrem lub słodzikiem, aby dobrze się rozpuścił. W 1 szklance mleka rozprowadźcie mąkę i żółtka. Dodajcie do zagotowanego mleka i mieszajcie energicznie do połączenia składników i zagotowania. Odstawcie do wystudzenia. Miękkie masło połączcie z budyniem do uzyskania jednolitego kremu. Blaszkę o wymiarach 20×30 centymetrów wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie warstwą herbatników. Wylejcie cześć kremu i rozprowadzcie równomiernie. Powtarzajcie do uzyskania 3 poziomów. Na ostatniej warstwie herbatników wylejcie krem, ale nie przykrywające go herbatnikami, tylko zasypcie wiórkami kokosowymi. Dzięki małej warstwie kremu wiórki przykleją się i nie będą fruwać do cieście. Rafaelo schodzicie w lodowce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Wtedy herbatniki zmiękną i stworzą jedność z kremem.

 

 

Inne łatwe i proste desery:

 


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

One thought on “Ciasto Rafaelo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.