Ciasto ucierane z owocami leśnymi i kruszonką

Ciasto ucierane z owocami leśnymi i kruszonką

Dziś proste, urodzinowe ciasto z owocami i kruszonka. Idealne na podwieczorek do kawy i herbaty.

Szybkie i uniwersalne caisto. Z uwagi na dodatki na pewno będzie smakowało wszystkim gościom. Owoce możecie dodać dowolne. Ja użyłam leśnych – mrożonych. Jak nadejdą nasze polskie owoce na targi to z chęcią przygotuje to ciasto w wersji z truskawkami. Składniki:

  • 175g mąki + 270g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100g+175g cukru
  • 100g+175g masła
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ze 175g mąki, 100g cukru i 100g miękkiego masła zróbcie kruszonkę, poprzez zagniecenie składników. Na krem utrzyjcie 175g masła i 175g cukru(można również użyć margaryny), po czym dodacie kolejno jajka. Całość dokładnie wymieszajcie. Dodajcie 270g mąki pszennej, sól, proszek do pieczenia i wyróbcie na gładkie ciasto. Dodajcie owoce i wymieszajcie. Ciasto ułóżcie w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie o średnicy 28 centymetrów. Powierzchnie ciasta wyrównajcie. Placek posypcie kruszonką i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Inne ciasta:

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.