Ciasto z owocami leśnymi

Ciasto z owocami leśnymi

 

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciasto ucierane z owocami leśnymi. Prawda jest taka, że możecie dodać dowolne owoce, które lubicie lub macie pod ręką. Przygotujcie miskę do miksowania ciasta, robot ręczny, wagę kuchenną, dzbanek z miarką lub inny przyrząd do odmierzania ilości produktu, mąkę, cukier, jajka, margarynę i proszek do pieczenia. Dobrym sposobem jest korzystanie z kubka lub szklanki jako miarki. Musicie wtedy pamiętać, aby trzymać się tego jednego naczynia. Gdy zaczynałam piec i gotować, używałam kubka, a teraz używam wagi elektronicznej. Każdy z Was musi sam się przekonać, co będzie praktyczne. Wracając do dzisiejszego ciasta. Potrzebujemy:

1kg owoców

175g mąki krupczatki

270g mąki pszennej (2 szklanki)

100g+175g cukru

100g+175g masła

3 jajkaciasto z owocami lesnymi 03a

Szczypta soli

Szczypta cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki bułki tartej

Ze 175g krupczatki, 100g cukru i 100g miękkiego masła zróbcie kruszonkę, poprzez zagniecenie składników. Na krem utrzyjcie 175g masła i 175g cukru(można również użyć margaryny), po czym dodacie kolejno jajka. Całość dokładnie wymieszajcie. Dodajcie 270g mąki pszennej, sól, proszek do pieczenia i wyróbcie na gładkie ciasto. Ciasto ułóżcie w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie o średnicy 28 centymetrów. Powierzchnie ciasta wyrównajcie. Ułóżcie na niej opłukane, osuszone i wydrylowane(jeśli mają pestki) owoce. Układajcie je miąższem do góry. Placek posypcie kruszonką i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

SMACZNEGO!

 

One thought on “Ciasto z owocami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline