Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Sezon na śliwki trwa, w związku z czym zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jest delikatne, puszyste i kremowe.

Przepis na to ciasto ze śliwkami dostałam od mojej koleżanki z pracy. Dzięki Aga! Aktualnie jest to mój ulubiony przepis. Jest prosty i uniwersalny, ponieważ możecie dodać dowolne owoce. Ciasto będzie pasowało na rodzinne spotkanie, letnie przyjęcie jak i słodki deser po obiedzie. Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • u mnie 11 śliwek ale 1/2 kilo wystarczy
  • cukier puder do posypania

Masło utrzyjcie z cukrem. Następnie dodawajcie po jednym jajku. Po połączeniu składników dodajcie mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do jednolitej masy dodajcie śmietanę. Gdy ciasto będzie kremowe przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej maślem i wysypanej bułką tartą okrągłej formy ( moja ma 24 centymetry). Ułożycie owoce na wierzch koniecznie skórka do dołu. Ciasto pieczcie przez 40-50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Inne ciasta z owocami:

    

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline