Crumble z rabarbarem i truskawkami

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Crumble z rabarbarem i truskawkami to nic innego jako owoce zapiekane pod kruszonką. Sa łatwe w przygotowaniu i niezwykle proste. Zjadane jeszcze na ciepło mogą zastąpić drugie śniadanie.

Crumble są lekkie, szybkie i przepyszne. Pachną i smakują latem. Z dodatkiem gałki lodów waniliowych będą extra deserem. Tak zapiec możecie nie tylko truskawki i rabarbar ale też inne owoce lata. Składniki:

Nadzienie:

  • 0,5 kilo truskawek
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka masła

Kruszonka:

  • 1 szklanka maki
  • 100 gram margaryny
  • 5 łyżek cukru

Truskawki umyjcie, odetnijcie szypułki i pokrójcie na ćwiartki. Odetnijcie końcówki w rabarbarze. Obierzcie go i pokrójcie w drobna kostkę. Dodajcie cukier i wymieszajcie. Ze składników na kruszonkę zagniećcie ciasto. Kokilki wysmarujcie masłem. Wrzućcie owoce i przykryjcie kruszonka. Crumble pieczcie w 180 stopniach przez 25 minut.

Crumble z rabarbarem i truskawkami

Inne letnie desery:

Tartaletki z borówkami
Deser mascarpone
Sernik z truskawkami

2 thoughts on “Crumble z rabarbarem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.