
Crumble z rabarbarem i truskawkami
Crumble z rabarbarem i truskawkami to nic innego jako owoce zapiekane pod kruszonką. Sa łatwe w przygotowaniu i niezwykle proste. Zjadane jeszcze na ciepło mogą zastąpić drugie śniadanie.
Crumble są lekkie, szybkie i przepyszne. Pachną i smakują latem. Z dodatkiem gałki lodów waniliowych będą extra deserem. Tak zapiec możecie nie tylko truskawki i rabarbar ale też inne owoce lata. Składniki:
Nadzienie:
- 0,5 kilo truskawek
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 1 cukier waniliowy
- 7 łyżeczek cukru
- 1 łyżka masła
Kruszonka:
- 1 szklanka maki
- 100 gram margaryny
- 5 łyżek cukru
Truskawki umyjcie, odetnijcie szypułki i pokrójcie na ćwiartki. Odetnijcie końcówki w rabarbarze. Obierzcie go i pokrójcie w drobna kostkę. Dodajcie cukier i wymieszajcie. Ze składników na kruszonkę zagniećcie ciasto. Kokilki wysmarujcie masłem. Wrzućcie owoce i przykryjcie kruszonka. Crumble pieczcie w 180 stopniach przez 25 minut.

Inne letnie desery:
2 thoughts on “Crumble z rabarbarem i truskawkami”
witam, wyglada pieknie a smakuje jeszcze cudniej:) polecam rozkosz dla podniebienia.
dziękuje i zachęcam do zrobienia innych deserów 🙂