Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest lekka i sycąca. Pyszna i kremowa cukinia w połączeniu z lekko ostrym farszem będzie idealna na lunch lub kolację.

Warzywa faszerowane to ciekawa propozycje na przełamanie nudnych obiadów, które na pewno spotkały kiedyś każdego. Możecie wykorzystać cukinię, bakłażana, pomidory, paprykę. Brak pomysłu lub nieurozmaicona dieta zawsze kończą się nudą. Moja dzisiejsza propozycja to zamiast dodawać cukinię do dania z makaronu czy kaszy to wypełnić ją dobrym farszem i zapiec w piekarniku. Nadzienie może być mięsne lub wegetariańskie z dodatkiem ryżu i warzyw pokrojonych w drobną kostkę. Składniki:

  • 250 gram mięsa mielonego drobiowego
  • przecier pomidorowy z kartonika, passata z pomidorów lub kilka mięsistych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • w wersji wegetariańskiej ryż i dowolne warzywa (marchew, groszek, bakłażan, batat)
  • garść startego żółtego sera (mozarella, gouda)

W garnku na oleju podsmażcie cebule w piórach i czosnek. dodajcie mięso mielone. Podsmażcie chwilę i dodajcie szklankę przecieru pomidorowego lub passaty, jeśli korzystacie ze świeżych pomidorów to pokrójcie je i wrzućcie do mięsa. Dodajcie przyprawy. Gotujcie do miękkości mięsa. W wersji wegetariańskiej pół szklanki ryżu zalejcie passatą lub przecierem pomidorowym i dodajcie warzywa. Umytą cukinię wydrążcie w odległości 1 lub 0,5 centymetra od skórki. Środek cukinii dodajcie do gotującego się farszu. Zagęści on i nada charakteru. Cukinię wyłóżcie farszem i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach. Przed ostatnimi 5 minutami pieczenia posypcie żółtym serem. Podawajcie ze świeżą bazylią.

 

Inne dania obiadowe:

 

    

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.