Cytrynowe muffiny z kremem sernikowym

Cytrynowe muffiny z kremem sernikowym

Cytrynowe muffiny z kremem sernikowym są lekkie, orzeźwiające i pasują do każdego podwieczorku.

Co jakiś czas napada mnie chęć zrobienia czegoś wyjątkowego ale nie mam ochoty iść na zakupy. W takich sytuacjach, gdy wchodzę do sklepu to nigdy nie wiem co kupić. Zazwyczaj wychodzę z pełną torbą niepotrzebnych rzeczy. Dzisiaj udało mi się wykorzystać tylko te składniki, które miałam w domu. Muffiny, które powstały są szybkie w wykonaniu i świetnie smakują. Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 gram roztopionego masła
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

W pierwszej kolejności wymieszajcie składniki suche, a następnie mokre. Wymieszajcie całość do uzyskania jednolitej komsystencji. przełóżcie do papilotek. Pieczcie w 180 stopniach przez 18-20 minut.

Krem:

  • 1 szklanka sera na sernik
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Składniki zmiksujcie na glodki i jednolity krem. Po przestudzeniu babeczek udekorujcie je używając rękawa cukierniczego do dekoracji. Jeśli muffiny będą zbyt wypukłe możecie odciąć trochę góry.

Inne muffiny:

Muffiny Bananowe
Bezglutenowe warzywne muffiny
Muffiny z owocami lasu
Muffiny ze śliwka

One thought on “Cytrynowe muffiny z kremem sernikowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.