Deser z mascarpone i owocami leśnymi

Deser z mascarpone i owocami leśnymi

Deser z mascarpone z owocami leśnymi jest puszysty, sycący i smaczny. Owoce, których użyłam, czyli maliny i borówki nadają mu lekkości.

Mascarpone w mojej kuchni jest uniwersalne i idealne do owocowych deserów. Nadaje charaktru i ekstrawagancji. Ten włoski ser świetnie nadaje się jako składnik kremu do ciast. Bardzo delikatnie sprawdził sie w leśnym mchu (tutaj przepis), świetnie połączył owoce i biszkopty w Torcie Charlotte (tutaj przepis) oraz nadal kremowej konsystencji pieczonymi sernikowi (tutaj przepis). Na cały deser użyłam 2 łyżeczki cukru. Nie jest to duża ilość, jednakże dla osób nietolerujacych cukru – cukrzyków i diabetyków oraz osób przebywających na dietach bezcukru polecam zastosowanie ksylolitu. Jest trochę mniej słodki, ale zdecydowanie bezpieczniejszy dla wielu osób. Owoce, których użyłam są moimi ulubionymi jednakże możecie rownież użyć brzoskwiń, czereśni, truskawek jak i agrestu. Większy efekt i lepszy smak otrzymacie przy użyciu świeżych owoców, jednakże mrożone podczas tego wielkiego upału mogą okazać się idealne. Składniki:

  • 250 gram schłodzonego sera mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylolitu
  • paczka biszkoptów
  • koszyczek malin i borówek

Mascarpone i śmietanę zmiksujcie razem z cukrem na jednolitą, stałą, kremową masę. Przekładające na zmianę z owocami i biszkoptami tworząc warstwy. Kolejność dowolna, jednakże polecam jako pierwszą (na dnie) biszkopty a ostatnią owoce. Deser możecie schłodzić w lodowce lub podawać od razu.

 

Inne propozycje z mascarpone:

   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.