Domowa konfitura ze śliwek

Domowa konfitura ze śliwek

Domowa konfitura ze śliwek jest najprostrzą formą przerobienia owoców. Przetwory na zimę są praktyczne, ponieważ można je dodać do ciasta, deseru oraz śniadania oraz o wiele zdrowsze od ich sklepowych odpowiedników.

Moja konfitura ze śliwek powstała z chęci przerobienia masy owoców, które dostałam od rodziny. Wyobraźcie sobie ze drzewo u mojej Babci przez 5 lat nie urodziło ani jednej śliwki. Ilość owoców, które pojawiły się w tym roku na drzewie była nie do przejedzenia w ciastach i na świeżo. Postanowiłam zrobić pierwszy raz powidła. Jest to banalnie proste. Wy wydrążeniu śliwek z pestek pokroiłam je na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka z mała ilością wody, aby nie przywarły oraz cukrem waniliowym. Śliwki już się same gotowały. Co jakiś czas tylko mieszalam je. Prawda, ze proste? Przygotowanie powideł śliwkowych zabiera wiele czasu, jednakże w czasie gotowania możecie wykonywca inne czynności, dzięki czemu wykorzystacie czas potrzebny śliwkom na rozgotowanie i zgęstnienie. Do mojej konfitury nie używam żadnych fix, mixów, które miałyby ułatwić mi jej wykonanie. Chce, aby moje przetwory były jak najbardziej naturalne i bez przesadnej ilości cukru, dzięki temu będą na pewno zdrowsze od tej sklepowej wersji. Domowa konfitura daje mi pewność na brak konserwantów i małą ilość cukru lub jego brak, gdy uzyjecie słodzika. Składniki:

  • 2,5 kilo śliwek
  • cukier waniliowy lub 4 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny

Ze śliwki pozbądźcie się pestki. Owoce pokrojcie w małe kawałki. W dużym garnku połączcie je z sokiem z cytryny, odrobiną wody oraz cukrem. Gotujecie do uzyskania porządnej, gęstej konsystencji. Gorącą konfiturę przyłóżcie do wyparzonych słoików. Mocno zakręćcie. Tak przygotowane przetwory możecie przechowywać w lodówce lub przedtem je zapasteryzować. Odbywa się to poprzez gotowanie przez pół godziny przygotowanych, zamkniętych słoików z konfiturą w garnku wyłożonym gazą lub ściereczką.

 

 

Inne propozycje na śliwki:

  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.