Domowa masa makowa z bakaliami

Domowa masa makowa z bakaliami

Domowej roboty masa makowa z bakaliami jest o wiele lepsza od sklepowej. Przedewszystkim zrobiona przez Was ma większą zawartość maku i dokładnie te bakalie, które lubicie. Uwierzycie, że gotowa masa makowa może mieć tylko 23% maku?

Masa makowa jest idealna do makiełek (tutaj przepis), makowca lub tarty (tutaj przepis). Jest na pewno o wiele zdrowsza, niż ta kupowana w puszce. Moja wyszła makowo-orzechowa. Jest słodka i pasuje do każdego rodzaju wigilijnego deseru. Składniki:

  • 500 gram maku
  • 100 gram masla
  • 1 szklanka miodu
  • orzechy

Mak wsypcie do dużego garnka. Nastepnie zalejcie gorącą wodą, kilka centymetrów ponad poziom maku i zagotujcie. Po 30 minutach odcedzcie. Mak pozostawcie na durszlaku na około 15 – 30 minut, do odsadzenia. Mak zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe. Możecie, też kupić juz zmielony mak.

Roztopcie masło z miodem i dodajcie pokrojone orzechy do maku. Tak przygotowaną masę przechowujące w lodowce.

Przepisy z makiem:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.