Domowa pizza

Domowa pizza

Domowa pizza – mogę ją jeść bez końca. Jest idealna na spotkania rodzinne jak i z przyjaciółmi.

Lekko puchata, delikatna, pysznie drożdżowa z sosem pomidorowym i serem mozarella do pizzy. Nie jestem wielką fanką pizzy z wielką ilością dodatków, dlatego też tzw. margeritta w zupełności mi wystarcza.

Niech was nie zniechęci wyrastanie i wyrabianie  ciasta drożdżowego! Nie jest tak straszne jak mogłoby się wydawać. W internecie znajdziecie wiele przepisów, które mówią o tym, aby piec pizze na specjalnej blaszce lub kamieniu. Użyłam zwykłej blachy do tarty i tez świetnie wyszło. Składniki:

  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • oliwa do smarowania blaszek i dłoni, na wypadek lepienia się ciasta

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączcie ze sobą i wyróbcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od rąk przełóżcie je do miski i przykryjcie natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawcie do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę – do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Gdy urośnie, wyjmijcie ciasto z miski, kilka razy ugniećcie, podzielcie na części i uformować cienkie lub grubsze placki. Jeśli zostawicie gotowe placki na 15-20 minut do urośnięcia, pizza wyjdzie na grubym cieście. Dodajcie ulubione dodatki i sos pomidorowy. Pieczcie 15 minut w 250 stopniach.

 

 

One thought on “Domowa pizza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline