
Domowy dżem z truskawek i rabarbaru
Domowy dżem z truskawek i rabarbaru to istne lato zamknięte w słoiczku na zimę. Konfitura jest naturalna, lekko kwaśna oraz zawiera tylko zdrowe składniki.
Własne przetwory są wspaniałe, ponieważ dokładnie wiecie co się w nich znajduje oraz ile tych owoców jest w tym jednym słoiczku. W moim przypadku ze średniej wielkości garnka uzyskuje 4 słoiki dżemu, każdy o pojemności 230ml. Dżem jest zdrowy, ponieważ nie dosładzam go oraz nie dodaje do niego żelatyny. Taki domowy dżem na pewno sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów i owsianek. Składniki:
- 2,5 kilo truskawek
- 1 kilo rabarbaru
- 2 cukry waniliowe
- 1 cytryna
Z truskawek usuńcie szypułki i pokrójcie na połówki. Każda gałazkę rabarbaru obierzcie z wierzchniej warstwy i pokrójcie na kawałki około 1 cm. Wrzućcie razem z truskawkami, cukrem wanioliowym i sokiem z cytryny do garnka. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka godzin do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie przełóżcie do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręćcie. Tak przygotowane przetwory możecie jeszcze zapasteryzować w garnku z gotujaca się woda przez 20 minut.

Inne przetwory:

