
Donuts – oponki – pączki
Donuts, oponki, pączki, czyli kolorowy, słodki deser. Puszyste, delikatne i pięknie okrągłe.
Pączki domowej roboty smakują najlepiej. Każdy jest inny ale taki sam. Donuts często są nierówne, jedne przypieczone a inne całkiem blade. Dekoracją może być kolorowa posypka lub kandyzowana skórka pomarańczy. Każdy pomysł jest dobry, ponieważ to będą wasze pączki. Składniki:
pączki:
- 500 gram sera półtłustego
- 500 gram mąki
- 2 łyżeczki spirytusu lub 2 łyżki wódki
- 7 łyżek cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 50 gram rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
Dekoracja:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ciepłej wody
- posypka kolorowa
- kandyzowana skórka pomarańczy
- cukier puder
Zmielcie ser trzy razy. Dodajcie resztę składników i zagniećcie na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkujcie na płaty o grubości około 7-8 mm. Szklanką wycinajcie zewnętrzne koła, a kieliszkiem o małej średnicy te wewnętrzne.
Smażcie je po kilka minut z każdej strony na głębokim oleju. Po wystygnięciu możecie udekorować lukrem i posypką, bądź cukrem pudrem. Lukier przygotujcie z ciepłej wody i cukru pudru. Im mniej wody tym lepiej. wtedy lukier będzie zastygał na powierzchni pączka a nie wchłaniał się.

Inne propozycje kolorowych deserów: