Donuts – oponki – pączki

Donuts – oponki – pączki

Donuts, oponki, pączki, czyli kolorowy, słodki deser. Puszyste, delikatne i pięknie okrągłe.

Pączki domowej roboty smakują najlepiej. Każdy jest inny ale taki sam. Donuts często są nierówne, jedne przypieczone a inne całkiem blade. Dekoracją może być kolorowa posypka lub kandyzowana skórka pomarańczy. Każdy pomysł jest dobry, ponieważ to będą wasze pączki. Składniki:

pączki:

  • 500 gram sera półtłustego
  • 500 gram mąki
  • 2 łyżeczki spirytusu lub 2 łyżki wódki
  • 7 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia

Dekoracja:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • posypka kolorowa
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • cukier puder

Zmielcie ser trzy razy. Dodajcie resztę składników i zagniećcie na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkujcie na płaty o grubości około 7-8 mm. Szklanką wycinajcie zewnętrzne koła, a kieliszkiem o małej średnicy te wewnętrzne.

Smażcie je po kilka minut z każdej strony na głębokim oleju. Po wystygnięciu możecie udekorować lukrem i posypką, bądź cukrem pudrem. Lukier przygotujcie z ciepłej wody i cukru pudru. Im mniej wody tym lepiej. wtedy lukier będzie zastygał na powierzchni pączka a nie wchłaniał się.

Inne propozycje kolorowych deserów:


Karnawałowe słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.