Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mięsem możecie przygotować jako przekąskę na Sylwestra oraz jako podwieczorek, czy obiad w zwykły dzień.

Paszteciki są pyszne, drożdżowe, mięciutkie i uniwersalne, ponieważ możecie je przygotować z dowolnym farszem. Moim ulubionym jest nadzieniem mięsne ale paszteciki znakomicie smakują w wersji wegetariańskiej z kapustą i grzybami (tutaj przepis) lub z warzywami. Składniki:

  • 1/2 kilo mąki
  • 200 gram margaryny lub masła (decydując się na masło paszteciki będą bardziej maślane)
  • 1 łyżeczka soli

Zaczyn drożdżowy:

  • 1 szklanka ciepłego, niewrzącego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 gram świeżych drożdży

Farsz mięsny lub wegetariański przygotujcie wcześniej.

Mleko podgrzejcie. Do dużej miski dodajcie cukier, mleko i rozkruszcie drożdże. Rozmieszajcie do połączenia składników. Przykryjcie kuchenną ścierką i pozostawcie do wyrośnięcia. Mąkę, margarynę i sól rozkruszcie  na drobny piasek. Jeśli drożdże juz podwoiły swoją objętość to dodajcie je do mąki i starannie wymieszajcie na jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki, aby ciasto było jednolite. Tak przygotowane ciasto przykryjcie i wstawcie do lodówki na 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielcie na 2 części. Rozwałkujcie na szerokie pasy. Farsz wyłóżcie na środek, wzdłuż pasa. Załóżcie ciasto, czyli najpierw farsz przykryjcie dolną częścią ciasta, a następnie górną robiąc zakładkę. Nożem odcinajcie około 3 centymetrowe kawałki. Jeśli chcecie, aby paszteciki były większe możecie odcinać je co 5 centymetrów. Paszteciki pieczcie na papierze do pieczenia przez 20-30 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.