
Drożdżówki z makiem
Puszyste drożdżówki z masą makową. To absolutny HIT na całym pietrze w bloku, w którym mieszkam. Bułeczki są lekkie, słodkie, idealne do ciepłego mleka i wyglądają zupełnie jak z piekarni.
Drożdżówki wykonałam po znalezieniu inspiracji w internecie. Uwielbiam makowce a tym bardziej bułki z makiem, więc, gdy tylko je zobaczyłam szybko pojęłam decyzje o ich przygotowaniu. Muszę przyznać, że przez wiele lat bałam się takich wypieków, ponieważ wydawało mi się to czymś podobnym do lotu w kosmos. Otóż nic bardziej mylnego, jeśli potraficie zrobić ciasto drożdżowe te pyszne bułeczki też Wam się udadzą. Jedyna różnica jest taka, że ciasto drożdżowe rośnie na blacie, a drożdżówki głównie w piekarniku. Pisząc już dawno ich nie ma, jednakże nadal czuje ich smak i zapach. Składniki:
ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki (190 ml) mleka
- 50 g świeżych drożdży lub 14 g instant
- 2 jajka
- 1/2 szklanki (120 g) cukru
- 70 g masła (miękkiego)
Farsz:
- 400 g masy makowej
- 1 jajko
jajko do posmarowania wierzchu bułek przed pieczeniem.
Mleko podgrzejcie, aby było ciepłe, letnie, ale nie gorące. Drożdże świeże dokładnie rozpuście w mleku z 2 łyżkami mąki i cukru. Odstawcie do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Do miski z mąką dodajcie resztę cukru oraz rozczyn ze świeżych drożdży. Wbicie jajka i wszystko wymieszać powoli łyżką. Dodajcie miękkie masło i ponownie wymieszajcie. Całość dokładnie wyrabiajcie przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie. Jeśli używacie robota kuchennego to koniecznie użyjcie haka do wyrabiania.
Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Jajko ubijcie przez 3 minuty, następnie wymieszajcie dokładnie z masą makową.
Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na stolnicę oprószoną mąką i wygniatajcie przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielcie na 2 części i każdą rozwałkujcie na prostokąt 30 x 20 cm. Na każdym placku rozsmarujcie nadzienie makowe aż po same brzegi. Ciasto zwińcie wzdłuż dłuższego boku, następnie każdy wałek pokroić w poprzek na 8 kawałków. W środek każdego kawałka wcisnąć trzonek drewnianej łyżki.
Bułeczki ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wierzch posmarujcie roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Pierwszą blachę drożdżówek wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z termoobiegiem z włączonymi grzałkami góra i dół i piec przez ok. 15 minut. Następnie upieczcie drożdżówki z drugiej blaszki.




