Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany są świetną propozycję na niebanalny obiad, który przełamie każdą nudę. Obiad ten sprawdzi się w formie kolacji na przyjęciu oraz jako danie główne w weekend.

Bakłażany otwierają w tym roku u mnie kuchnie sezonową. Coraz częściej na targach oraz w dyskontach można znaleźć świeże warzywa i owoce, dzięki czemu można odetchnąć trochę od mrożonek. Jak miło jest wybierać na straganach te kolorowe kształty, aby potem przygotować z nich coś wspaniałego. Nie bójcie się eksperymentować i kupcie raz na jakiś czas warzywo, które nieczęsto jest u Was w domu. Dzięki temu przełamiecie rutynę, a nowe smaki pozwolą wam na otwarcie się na nowe doznania smakowe. Bakłażany są równie smaczne co ich kuzynka cukinia (tutaj przepis na faszerowane cukinie). Spróbujcie ich obu. Sami sprawdźcie jak bardzo bakłażany różnią się w smaku. Składniki:

  • 1 dojrzały bakłażan
  • 150 gram mięsa mielonego z indyka
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łodyga bazylii
  • gruby plasterek żółtego sera
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1/4 cebuli

Mięso mielone obsmażcie na oliwie wraz z przyprawami oraz pokrojonymi drobno czosnkiem i cebulą. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę pieczarki. Na koniec doprawcie koncentratem pomidorowym.

Bakłażana przekrójcie wzdłuż na połowę. Obie części posypcie solą i odstawcie na około 10 minut. Po wytrącenie się wody z goryczą wytrzyjcie warzywo papierowym ręcznikiem. Łyżeczką wydrążcie środek „łódeczek” i dodajcie do farszu. W bakłażanach ułóżcie farsz i posypcie startym serem. Pieczcie w 170 stopniach przez 40 minut.

Bakłażany

Inne obiady:

Losoś pieczony w brokułach
Mini Calzone
FIT kasza gryczana z cukinia i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.