
Faszerowane papryki kaszą jaglaną z indykiem
Faszerowane papryki to sycące, sezonowe danie, które może stanowić dodatek do przekąsek imprezowych, ale również może stanowić danie główne. Lekkie, aromatyczne i kremowe. Takie właśnie są faszerowane papryki kaszą jaglaną z indykiem.
Coraz częściej spotykamy się z ułatwiania życia nowymi rzeczami i usługami. Zaliczają się do tego zmywarki, roboty sprzątające, usługi sprzątania czy jedzenia na dowóz. Catering dietetyczny brzmi ciekawie i na pewno smacznie, ale ile radochy przynosi samodzielne gotowanie 🙂
Korzystając z warzyw sezonowych mogą powstać niesamowicie smaczne dania, które na długie lata zagoszczą w waszych jadłospisach. Moje papryki codziennie można jeść inaczej. Zawsze na ciepło, lecz z rożnymi dodatkami np. z surówką, mizerią, kapustą zasmażaną. Sami wybierzcie co chcecie. Tymczasem zachęcam do gotowania 🙂 Składniki:
- 6 równych, dojrzałych i jędrnych papryk
- 250 gram mielonego mięsa z uda indyka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mała puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz, curry, papryka ostra
- ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- kulka mozarelli
- kawałek sera e
Mięso usmażcie z przyparawami. Kasze ugotujcie w osolonej wodzie, w proporcji 1:2 (kasza : woda). Do wydrążonych papryk włóżcie farsz z kaszy, indyka, mozarelli oraz konserw. Pieczcie w 200 stopniach przez 20 minut z termoobiegiem. Posypcie startym żółtym serem i pozostawcie w ciepłym piekarniku na parę minut. Podawajcie z własnymi dodatkami.

Inne dania obiadowe:
2 thoughts on “Faszerowane papryki kaszą jaglaną z indykiem”
Ależ wspaniały przepis! Uwielbiam takie dania 🙂
Najlepszy obiad 🙂