Figi

Figi

Figi właśnie pojawiły się w moich lokalnych sklepach. Są dojrzałe, słodkie i świeże.

Owoce figowca kształtem przypominają większą piłeczkę ping-pongową w kolorze fioletowym, a w bursztynowym środku znajdują się malutkie nasiona. Owoce w kolorze zielonym nadają się do suszenia. Figi uprawiane są w Grecji, Turcji, Egipcie, Algierii, Maroko, Iranie, Syrii, Brazylii, a także w Kalifornii.

W świeżych 100 gram fig znajdziecie 74 kcal. W prawie 80 procentach składa się z wody a w około 15-25 procentach z cukru. Zawierają również wapń, potas, magnez oraz kwasy organiczne, fosfor, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B oraz karoten. Figi polecane są dla osób, które narażone są na stres. A z uwagi na swój wygląd na pewno nadadzą egzotycznego charakteru daniu, które przygotujecie.

Pamiętajcie, że fig nie obiera się skórki. Można wyjadać łyżeczką środek lub podzielić owoc na 4 części i wyjeść miąższ, każdej z nich.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline