
FIT Sałatka z kuskusem, awokado i fetą
FIT Sałatka z kuskusem, awokado i fetą to super food, który sprawdzi się jako drugie śniadanie, podwieczorek oraz przekąska. Jest sycąca, smaczna i dostarcza wielu składników mineralnych, które są szczególnie potrzebne w okresie zimowym.
Sałatkę przygotowałam jako przekąskę w pracy. Coraz częściej dopada mnie chęć na coś słodkiego po obiedzie. O wiele bardziej wartościowe jest zjedzenie takiej sałatki, niż batonika czy ciastka.
Składniki:
- 1/2 awokado
- 10 pomidorów koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 czerwonej papryki
- 140 gram sera feta
- 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
- kilka gałązek bazylii
dresing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwy
- 1/2 ząbku czosnku
- łącznie 1 łyżeczka mix: majeranek, ostra papryka, sól i pieprz
- 1 łyżka nasion czarnuszki
Kasze kuskus wraz z solą i pieprzem zalejcie wrzątkiem 1 centymetr powyżej powierzchni. Odstawcie do wchłonięcia całej wody. Awokado obierzcie ze skórki i pokrójcie wraz z papryką w kostkę lub łódeczki. Pomidory podzielcie na 4 części, a oliwki na plasterki. Wymieszajcie wszystkie składniki z gotową kaszą. Dodajcie dresing.

Inne FIT przepisy: