FIT śniadanie – Jajka zapiekane

FIT śniadanie – Jajka zapiekane

Jajka zapiekane to szybkie, proste, i smaczne śniadanie. Dzięki dodatkom jak szynka i pomidor stają się niebanalne i ciekawe. Jest to idealna, śniadaniowa propozycja, która zastąpić może znudzoną już jajecznicę.

Jajka zawierają wiele minerałów oraz białka potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie w takiej wersji z dodatkami są niezwykle sycące. Zapiekanie jajek jest rownież dobre z punktu widzenia „zero waste”. Z powodzeniem do przygotowania można użyć zabłąkanego plasterka wędliny, kawałka pomidora czy nadjedzone papryki. Wszystkie warzywa sprawdzą się tu doskonale. Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 plasterki dobrej jakości wędliny
  • 1/3 pomidora
  • 2 kromki chleba
  • 1/4 papryki
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • szczypiorek
  • 1 łyżka masła

Kokilki lub formy do muffinów wysmarujcie masłem. Włóżcie na dno po jednej kromce chleba, tak aby wystawały z jednej strony. Następnie porwijcie wędlinę na kawałki, a pomidora i papryka pokrójcie na drobno. Dodatki te wyłóżcie na chleb. Dodajcie przyprawy. Na wierzch ostrożnie wbijcie po jednym jajku. Zapiekajcie jajka przez okolo15 minut w 180 stopniach. Następnie gotowe śniadanie posypcie szczypiorkiem.

Jajka zapiekane

Inne śniadanie:

Jajka zapiekane w awokado
Placki z serka wiejskiego
Gofry jaglane z awokado
Pancake

One thought on “FIT śniadanie – Jajka zapiekane

  1. Brzmi naprawdę dobrze – uwielbiam śniadania, w których zawarte są jajka 🙂 Omlety, zapiekane jajka, jajka w koszulkach, na miękko, na twardo – mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.