Gofry – przepis podstawowy

Gofry – przepis podstawowy

Gofry na śniadanie. Kto o nich nie marzy. Najlepsze są jeszcze ciepłe ale na zimno też smakują fantastycznie. Ten lekki i chrupiący symbol lata jest bardzo prosty w wykonaniu. Jedyna przeszkoda jaką możecie napotkać to gofrownica. Nie każdy ją posiada, jednakże ktoś ze znajomych lub rodziny na pewno z chęcią wypożyczy.

Ten przepis podstawowy jest prosty i szybki. Gwarantuje Wam, że ciasto zrobicie szybciej, niż nagrzeje się Wasza gofrownica. Dodatki do gofrów dostosujcie do własnych potrzeb podniebienia. Sami zdecydujcie czy wybierzecie wersje słodką z owocami, bita śmietaną lub dżemem, czy wersję wytrawną z jajkiem sadzonym. Jeśli lubicie słodkie gofry, ale cierpicie na cukrzycę to zastosujcie  ksylolit zamiast cukru i skorzystajcie tylko z owoców. Nie ma sensu w takim wypadku dosładzać się dodatkowo konfiturami, dżemami czy kremami kakaowo-orzechowymi. Składniki na 6 gofrów:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szkanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka ksylolitu

dodatki:

  • cukier puder, dżem, konfitura, krem kakaowo-orzechowy, owoce – takie dodatki jak lubicie

Wymieszajcie wszystkie składniki na jednolita masę. Na rozgrzaną gofrownicę wylejcie jedną, wazowa łyżkę ciasta. Zwróćcie uwagę, aby cała powierzchnia formy była jednolicie przykryta. Zamknijcie gofrownicę i poczekajcie kilka minut na upieczenie.

 

inne śniadania:

  

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.