Jadalne ozdoby świąteczne

Jadalne ozdoby świąteczne

W trakcie świątecznych przygotowań na pewno każdy z was sięga po mieszanki przypraw do piernika, czyli po przyprawy korzenne. Możecie w nich znaleźć: kakao, anyż, cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa. Zioła te mają właściwości rozgrzewające i wspomagają odporność, nadając fantastyczną głębię potrawą.

ANYŻ

Z uwagi na swoje walory estetyczne gwiazdki anyżu stosowane są najczęściej jako element dekoracyjny potraw. W formie zmielonej używany jest do dań z drobiu i deserów. Poprawia trawienie, odpręża i działa energetyzująco.

CYNAMON

Jest świetnym źródłem błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Opóźnia proces starzenia się komórek, wspomaga zwalczanie wolnych rodników. Stosowany jest w deserach i przy produkcji kosmetyków.

GOŹDZIKI 

Ususzone pąki kwiatów goździkowca korzennego głównie oczyszczają organizm z toksyn oraz działają antybakteryjnie. Pomagają zapobiec infekcjom i zapaleniom, ułatwiają zasypianie i wspomagają układ nerwowy.

Polecam, abyście jak tylko to możliwe korzystali z własnych mieszanek przypraw. O wiele łatwiej jest, abyście mieli różne przyprawy i mogli z nich zrobić różne mieszanki, niż mieli wszystkiego po trochu.


Bibliografia:

  • Ziołowy poradnik, Anyż, stan na dzień: 22.12.2016, http://ziolowyporadnik.pl
  • Ekologia, Cynamon to nie tylko kuchenna przyprawa jak jeszcze mozna go wykorzystac, stan na dzień:23.12.2016, http://www.ekologia.pl

One thought on “Jadalne ozdoby świąteczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.