
Jarmuż
Jarmuż to jedna z odmian kapusty. Ma długie zielone lub fioletowe, pomarszczone liście.
To mało popularne warzywo jest bogate w witaminę A, C, K, wapń, potas, błonnik i sulforafan. Dzięki czemu jarmuż uszczelnia naczynia krwionośne oraz zapobiega miażdżycy. Sulfarafan działa m.in. bakteriobójczo. Usuwając z organizmu Helicobacter pylori może zapobiegać wrzodom żołądka oraz dwunastnicy.
Sezon na jarmuż rozpoczyna się zaraz po lecie. Możecie go kupić na każdym targu w okresie jesiennym i zimowym. Aby dostarczyć dużej ilości składników i minerałów możecie przygotować koktajl z jarmużu i awokado ( tutaj przepis) lub dodać do każdej zupy garść jarmużu. Na pewno wzbogaci to Waszą dietę. Zarówno te bezglutenową, diabetyczną, anemiczną jak i podczas ciąży i odchudzania.
- M. Majewska, JARMUŻ – właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu, http://www.poradnikzdrowie.pl (stan na dzień 09.07.2018)
- K.Karp, Sulforafan – największe bogactwo brokułów, http://biotechnologia.pl (stan na dzień 09.07.2018)