Jasny tort z malinami i mascarpone

Jasny tort z malinami i mascarpone

Jasny tort z malinami to lekki, malinowy tort. Kwaśne owoce oraz delikatnie słodki krem przekładane blatami ciasta jest idealny, aby świętować różne okazje. Zarówno jubileusze jak i inne ważne dla Was wydarzenia.

Torty niestety nie każdy lubi. Spowodowane jest to często zbyt dużą ilością cukru, przeładowaniem mdłymi kremami lub przymusem zjedzenia kawałka tego wyjątkowego ciasta. Mój pomysł na torty jest prosty. Chcę, aby wszyscy go zjedli i prosili o dokładkę. Torty kupowane w cukierniach często są w bardzo wysokich cenach i nie zawsze wiadomo za co zapłaciliśmy. Dlatego zachęcam Was do zrobienia własnego tortu.

W torcie domowym smak, dobór składników i dekoracja zależy tylko od Was. Zazwyczaj jako blatów, między którymi znajduję się krem używam sprawdzonego ciasta. W tym wypadku wykorzystałam przepis na babeczki, poprzednim razem wykorzystałam na Murzynka ( tutaj przepis na tort z Murzynka). Oba przepisy są przeze mnie wielokrotnie sprawdzone, dzięki czemu w sytuacji, gdy ciasto musi się udać jestem pewna że nic mnie nie zaskoczy. Składniki:

blaty na tort:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 125 gram roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko

Konfitura malinowa: ( własnej roboty lub kupna)

  • 400 gram mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru

Krem mascarpone:

  • 250 gram sera mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%

Dekoracja:

  • żywe kwiaty, perełki, owoce
  • posypka czekoladowa

Składniki na ciasto połączcie na jednolitą masę. Pieczcie w 180 stopniach przez 30 minut, aż do suchego patyczka.

Maliny i cukier gotujecie przez 2 godziny do powstania jednolitej, gęstej konsystencji.

Ser mascarpone, śmietanę oraz cukier zmiksujcie na jednolity, gęsty krem.

Ostudzone ciasto przekrójcie, tak aby powstały 3 blaty lub 2 a resztę ciasta pokruszycie i uzyskacie w ten sposób 3 lekką warstę. NA pierwszy blat nałóżcie dużą warstę malin. Około 3/4 powstałej konfitury. Przykrycie kolejnym blatem. Wyłóżcie warstwę kremu i przykrycie ostatnim blatem lub okruszkami ciasta. Bok ciasta pokryjcie resztą kremu. Nie przejmujcie się jeśli maliny zmieszają się z kremem. Brzegi tortu udekorujcie posypką czekoladową. Na koniec dodajcie własną dekorację. Możecie użyć żywych kwiatów, kolorowych perełek lub owoców.

 

 

 

Inne torty:

  

 

One thought on “Jasny tort z malinami i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.