Kasza gryczana z fasolką szparagową i burakiem

Kasza gryczana z fasolką szparagową i burakiem

Kasza gryczana z fasolką szparagową i burakiem powstała u mnie z potrzeby wyczarowania sycącego i rozgrzewającego obiadu. Połączenie warzyw z nasionami zbóż w okresie zimowym zaspokoi zapotrzebowanie waszego organizmu na witaminy i składniki mineralne.

Obiad przygotowany w ten sposób pozwoli Wam urozmaić menu w różne warzywa, które są dostępne zimą w formie mrożonej lub świeżej. Najmroźniejszy okres w roku nie powinien być szary i bury. Dzięki takim potrawom będzie wesoły, rozgrzewający i doda Wam sił. Kolorowe gotowanie to podstawa na każdą porę roku.

Kasza gryczana przygotowana w ten sposób jest wegetariańska i bezglutenowa,  również jest bezpieczna dla diabetyków, anemików, kobiet karmiących piersią jak i ciąży. Jeśli wasz dom dzieli się na tych jedzących mięso i nie to jest to znakomita propozycja dla Was. Po podzieleniu dania na dwie części wystarczy, że dodacie usmażoną pierś z kurczaka lub indyka. Świetnie sprawdzi się tu też polędwiczka wieprzowa w marynacie z musztardy francuskiej. Dwa dania, które pochodzą z jednej patelni. Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • ugotowany burak
  • garść fasolki szparagowej
  • kilka różyczek brokuła
  • sól i pieprz

Kaszę ugotujcie w osolonej wodzie. Na parze ugotujcie warzywa. Buraka możecie kupić już po obróbce termicznej w jednym z dyskontów. Jeśli decydujecie się na dodatkową mięsna wersję to usmażcie pierś z kurczaka i dodajcie do jednej z części dania. Połączcie warzywa z kaszą. Aby podać danie ciepłe możecie chwilę podgrzać danie na patelni.

 

Inne obiady:

   

 



Mam smaka na buraka 2018

One thought on “Kasza gryczana z fasolką szparagową i burakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.