Kasza gryczana z pieczarkami i ciecierzycą – obiad

Kasza gryczana z pieczarkami i ciecierzycą – obiad

Kasza gryczana z pieczarkami i ciecierzycą jest pyszną i szybką propozycją dla wegetarian oraz dla osob nie tolerującym glutenu. Ten tani i szybki w wykonaniu obiad możecie zabrać ze sobą do pracy jako lunch oraz przygotować dla wegetariana podczas rodzinnego obiadu.

Danie to jest delikatne, sycące oraz uniwersalne. Kasza gryczana nie zawiera gletenu, dzięki temu jest bezpieczna dla osob cierpiących ma celiaklie. Jeśli nie macie takich problemów to kasze gryczaną możecie zamienić na jęczmienną lub inną, która lubicie. Ciecierzycę możecie rownież zamienić kawałkami kurczaka i przygotować to danie w dwóch wersjach: wegetariańskiej / bez glutenu oraz mięsnej. Jedno danie a tyle możliwości. Składniki:

  • kasza gryczana (1 torebka na 2 osoby)
  • puszka ciecierzycy ugotowanej na parze lub filet z kurczaka
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju

Zagotujcie osoloną wodę w garnku i dodajcie kasze do gotowania. Gotujecie ją przez 20 minut. W miedzy czasie pokrojcie cebule w pióra i podsmazcie na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajcie pokrojony czosnek. Pieczarki pokrójcie w grubsze plasterki i wrzućcie na patelnie do podsmażonej cebuli i czosnku. Wlejcie łyżkę sosu sojowego. Gdy pieczarki zmniejsza swoją wielkość o polowe dodajcie cieciorkę lub pokrojonego fileta z kurczaka. Mięso doprawcie solą i pieprzem i ulubionymi przyprawami. Po chwili wsypcie kaszę gryczaną. Danie podawajcie na ciepło.

Inne szybkie obiady:

  

One thought on “Kasza gryczana z pieczarkami i ciecierzycą – obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.