Kasztan jadalny

Kasztan jadalny

Sezonowość owoców i warzyw to jedna z lepszych cech Polski. To prawda, że większość produktów możecie kupić o każdej porze dnia i nocy w każdej postaci. Nic nie stoi wam na przeszkodzie, aby poza sezonem kupić np. mrożoną dynię lub buraki. Jednakże sezonowość upraw skutkuje różnorodnością polskiej kuchni, która jest coraz bardziej wypierana przez dania gotowe lub kuchnie innych regionów świata. Mało popularny jest kasztan jadalny, który nie jest owocem kasztanowca, tak popularnego drzewa w Polsce. Być może w efekcie corocznie zmieniających się trendów stanie się on modny i bardziej dostępny, niż aktualnie. Na pewno zauważyliście, że tak jak co roku zmienia się moda na kolor czy styl ubierania, tak i zmienia się moda w stosunku do odżywiania. Społeczeństwo masowo przechodziło na dietę Dukana, dietę bezglutenową (nawet jeśli organizm tolerował ten składnik pokarmowy), dietę detoksową, popularne też były owoce goji, jabłka, zielone koktajle, matcha tea ( zielona herbata w proszku nazywana też zieloną kawą). Moda ma to do siebie, że jest krótko trwała i zarabia na niej tylko wybrana grupa ludzi, dostawców, producentów. Kasztanowiec jest od lat znany jako drzewo ozdobne, które najczęściej możecie spotkać w alejkach parkowych i na osiedlach. Drzewo to jest łatwe w hodowli, a kwiaty w okresie wiosennym ładnie ozdabiają krajobraz. Owoce kasztanowca są używane jako karma dla zwierząt leśnych, jako wyciągi przy zaburzeniach pracy żołądka, jelit i żylaków. Należy pamiętać, że owoce kasztanowca nie są kasztanami jadalnymi. Jest to owoc zupełnie innego drzewa, z innej rodziny, jednakże o podobnej nazwie i wyglądzie. Owoce kasztana znane są już w medycynie, w kosmetyce i w kuchni. Stosowne są przy profilaktyce układu krwionośnego, zapaleniach żołądka i jelit, hemoroidach i żylakach, produkcji kremów, maseczek, szampanów i odżywek, jako dodatek do dań i deserów. Kasztany jadalne możecie zjeść ugotowane lub uprażone. Zawierają one dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu są bardzo sycące i pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Posiadają także kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas, witaminy B1, B2, E oraz C. Jak widzicie posiadają wiele cennych dla organizmu składników. Pamiętajcie, że każda dieta powinna być zbilansowana, bogata w witaminy i składniki mineralne. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zachowując różnorodność w diecie, będzie ona dla was cały czas ciekawa i zaskakująca. Jeśli natrafię na kasztany jadalne chęcią przygotuje z nich potrawę.

Bibliografia:

  • Anna Jędrzejewska, Kasztany – właściwości i zastosowanie, stan na dzień 01.10.2016, http://swiatkwiatow.pl

  • Kinga Żuralska, Dlaczego warto jeść kasztany jadalne, stan na dzień 01.10.2016, http://potreningu.pl

  • mm/ms, Jedz kasztany! To samo zdrowie, stan na dzień 01.10.2016, http://tvnmeteo.tvn24.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline