Klasyczne kotlety mielone

Klasyczne kotlety mielone

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dziś na mój talerz obiadowy trafiły kotlety mielone w towarzystwie kaszy perłowej i zasmażanych buraczków. Kotlety wyszły delikatne i aromatyczne. Są świetną propozycją na niedzielny obiad, jako przekąska na imprezie lub jako dodatek do domowych burgerów.

Kotlety mielone w moim domu robię z kurczaka, jednakże jeszcze delikatniejsze i bardziej dietetyczne możecie zrobić z indyka. Najczęściej spotykane są z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, jednakże ile gospodyń domowych tyle wersji kotletów. Każda, a nawet każdy z nas dodaje do nich coś co sprawia, że są wyjątkowe. Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • mąka lub bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Do mięsa dodajcie startą cebulę i czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Mieszajcie do połączenia składników. Formujcie kulki i obtaczajcie w bułce tartej lub mące. Jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajcie więcej bułki. Układajcie na rozgrzanym oleju, lekko spłaszczając kulki. Pieczcie po obu stronach, na małym ogniu do złotego koloru.

 

Inne propozycje obiadowe:

    

Share on FacebookTweet about this on Twitter

One thought on “Klasyczne kotlety mielone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline