Klasyczne ogórki kiszone

Klasyczne ogórki kiszone

Okres wakacyjny charakteryzuje na straganach olbrzymia ilość ogórków.  Jednym ze sposobów na zachowanie ich na zimę lub zjedzenie ich inaczej, niż na surowo jest ukiszenie ich. Kiszone ogórki najbardziej lubię zrobione klasycznie bez dodatków jak papryka czy curry. Takie z dodatkiem czosnku, koperku i chrzanu smakują mi najbardziej.

Klasyka jest zawsze uniwersalna i możecie z nich uzyskać kolejne potrawy. W przypadków ogórków kiszonych możecie je wykorzystać do zupy. Moje ogórki zjadłam na kanapkach, a najlepsze były po 5-6 dniach kiszenia. Składniki:

  • 2 litry bardzo słonej, letniej wody
  • ilość ogórków wedle uznania
  • troche kwiatów koperku wraz z łodygami
  • Mały kawałek świeżego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku

Na dnie garnka połóżcie koperek, chrzan, czosnek i ogórki na wierzch. Zalać lekko letnią wodą. Ogórki docisnąć spodkiem, dla obciążenia możecie dodać mały słoik z wodą. Ogórki koniecznie całe muszą być zanurzone w wodzie. Po 3-4 dniach uzyskacie ogórki małosolne, a im dłużej będziecie je kisić tym bardziej będą dojrzałe.

 

2 thoughts on “Klasyczne ogórki kiszone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline