Klasyczne pierogi

Klasyczne pierogi

Podczas ostatniego, przedświątecznego tygodnia część z was sprząta, kupuje prezenty lub gotuje. Mnie pozostało już tylko gotowanie. Jednym z dań są bardzo popularne w Polsce pierogi z farszem. W wielu gospodarstwach możecie spotkać pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem, ze szpinakiem, z kaszą gryczaną i serem twarogowym. Co prawda nie wszystkie wymienione są klasycznymi farszami świąt bożego narodzenia, aczkolwiek ważne jest, aby przygotowane potrawy smakowały wam i bliskim. Moimi ulubionymi są te klasyczne, wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki:

  • kilo mąki
  • 1 jajko
  • wrzątek
  • 50 gram masła lub margaryny
  • farsz w tym wypadku kapusta z grzybami

Mąkę wysypcie w formie stożka na stolnicę. Na środku zróbcie dołek i wbijcie jajko, dodajcie margarynę i zagniećcie. Po połączeniu dodawajcie wrzątek. Pamiętajcie proszę, aby nie poparzyć się. Ciasto podlewacie do momentu połączenia składników. U mnie około 2 szklanek. Ciasto wyrabiajcie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Od ciasto odkrawajcie części, rozwałkujcie je na grubość około 3mm i wykrawajcie szklanką okręgi. Na każdym z nich ułóżcie niewielką ilość farszu. Złóżcie na pół zaklejając tylko brzegi. Trzema palcami zróbcie “rogi” lub zagniećcie ciasto widelcem.  Gotujcie w osolonej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotujcie je przez kilka minut.

 

3 thoughts on “Klasyczne pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.