Kopytka

Kopytka

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Codziennie zastanawiam się co zrobić na obiad, a zwłaszcza weekendowy. Ostatnio zostałam wielką fanką KOPYTEK. Są idealnym dodatkiem do bigosu, gulaszu, kotletów. Kopytka najlepiej wyrabia się z ziemniaków tzw. starych, czyli takich które zimują oraz gotuje się je na dzień przed. Niestety kopytka nie są fit i dietetyczne, jednakże jeśli zjecie je raz na długi czas to nic nie powinno się stać. Zachęcam Was do urozmaicenia obiadu. Składniki:

  • kilo ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • mąka

Ugotowane ziemniaki przemielcie przez maszynkę, ułóżcie na kopiec z dziurką i wbijcie jajka. Całość zagniećcie dodając mąkę tak, aby uzyskać jednolitą masę, która nie klei się do rąk. Ciasto pokrójcie na 3 centymetrowe kawałki i uformujcie wałki o grubości około 1 centymetra. Za pomocą noża odkrawajcie „poduszeczki” o maksymalnej długości 1 centymetr. Do osolonej i gotującej się wody wrzućcie kopytka. Po wypłynięciu ich na powierzchnię zalejcie szklanka zimnej wody i poczekajcie, aż zaczną się gotować. Wyjmijcie na talerze, dodajcie resztę obiadu.

inne propozycje obiadu:

   

Share on FacebookTweet about this on Twitter

2 thoughts on “Kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline