Koreczki z makaronem

Koreczki z makaronem

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Spotkania podczas domowych okoliczności zawsze potęgują kreatywność, dzięki czemu zrobiłam efektowne koreczki. Na długo przed przyjściem gości zastanawiacie się co przygotować do jedzenia, aby nie było nudno, a smakowicie. Zawsze staram się nie powtarzać potraw i zaskoczyć uzyskanym smakiem moich gości.

Uważam, że na każdej imprezie powinny być koreczki. Są pracochłonne ale zawsze znikają ze stołu. Koreczki możecie wykonać ze wszystkiego co da się nadziać na wykałaczkę. Dzięki czemu w mojej kuchni powstały koreczki – łódeczki. Zrobiłam je z małego kotlecika, kawałka papryki i makaronu w formie kokardki. Składniki:

  • 250 gram mięsa mielonego
  • papryka
  • opakowanie makaronu ( jednakże gotujemy tyle kokardek ile uzyskamy kotlecików)
  • 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
  • odrobina czosnku
  • łyżka pokrojonej drobno cebuli

Czosnek podsmażcie z cebulą na rozgrzanym oleju i dodajcie do mięsa mielonego z resztą składników. Wymieszajcie i uformujcie malutkie kotleciki. Powinny mieć około 1 cm. Postarajcie się usmażyć je w taki sposób, aby miały jeden płaski bok. Potrzebne jest to, aby mogły stać. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Złóżcie ze składników koreczki.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.