Kotlety z jajek – Lunch box

Kotlety z jajek – Lunch box

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Lunch box nr 4 – Kotlety z jajek

Kolejna odsłona propozycji do lunch box. Tym razem totalnie wegetariańska. Raz na jakiś czas staram się zrobić coś innego, niż danie z mięsem dla urozmaicenia smaku. Kotlety wyszły delikatne, ale chyba nie zostaną moim ulubionymi. Zdecydowanie wolę kotlety z marchewki (przepis), ponieważ są bardziej zwarte.

Do pudełka zapakowałam kaszę orkiszową, która ostatnio stała się moją ulubioną oraz sałatę masłową ze śmietaną i koperkiem, w wersji bardziej light możecie użyć jogurtu naturalnego.

Składniki na kotlety z jajek:

  • 7 ugotowanych jajek na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka suszonych pomidorów
  • i jeśli lubicie to dodajcie natkę pietruszki lub szczypiorek.

Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek, pokrójcie na drobno lub dla ułatwienia zetrzyjcie na tarce z grubymi oczkami. Dodajcie surowe jajko, bułkę oraz chrzan. Formujcie kotlety, obtoczcie w bułce tartej i zmażcie na oleju na złoty kolor z każdej strony.

 

Inne lunch box:

  

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.